Sök recept här!

fredag 27 juni 2014

Vår balkong från början till slut♥


Ovanför för matplats var en balkong inplanerad. Det kommer bli kanon att kunna vädra sängkläder från övre plan och därför slippa springa genom hela huset för att kunna vädra.


Först lades trallen på plats som skulle bli balkongens golv.



Jag fick sedan i uppgift att slipa kanterna på alla staketbrädor. Inget roligt jobb, men viktigt för slutresultatet.



Sedan var det dags att grundmåla och täckmåla alla brädor. Det tog sin lilla tid om man säger så...



Brädor på tork.



Staketet är på plats. Endast hattar och överliggare som saknas.




Färdigt och vi är sååå nöjda. Överliggare och hattar får vara omålade ett tag. Spontant tycker jag att det blev en fin inramning av balkongen. Skulle vi ångra oss så är det bara att måla dem längre fram!

Nu längtar jag efter att få möblera balkongen och sätta dit lite växter


Kram



onsdag 25 juni 2014

Italienska salamipaj med chevré



Dagens lunch blev en variant av Jennys goda salamipaj. Pajen innehåller massor av goda smaker och den brukar gå hem särskilt bra hos killar!


Pajdeg:
3 dl mjöl
125 g smör
1½ msk vatten
.
Fyllning:
3 hg vitlökssalami
130 g chevréost
10 inlagda vitlöksklyftor
2 stora tomater
En näve färska basilikablad
100 g gröna oliver
.
Äggstanning:
2 ägg
½ tsk salt
svartpeppar
2 dl creme fraiche (34%)
2 dl vispgrädde
riven ost
.
Gör så här:

Arbeta samman mjöl, smör och vatten, gärna i en matberedare. Tryck sedan ut degen i en smörad ungsform. Förgrädda pajskalet i 225 grader i ca 10 minuter. Under tiden skärs salami, vitlöksflyftor, oliver, chevré, basilika och tomater i mindre bitar och lägg alltsammans i en skål och blanda runt.  
När pajskalet är färdiggräddat så fyll det med salamiblandningen.


Blanda sedan alla ingredienser till äggstanningen. Häll äggstanningen över pajen. Pajen gräddas i mitten av ugnen i 200 grader i (30 minuter var lagom i vår varmluftsugn) 40-45 minuter (tills äggstanningen har stannat och pajen har fått färg).



Smaklig måltid!




I måndags var vi och trimmade Flingas hos hennes uppfödare. Vi hade även turen att få träffa Flingas mamma för första gången. Inte helt olika varandra. Molly till vänster och Flinga till höger.



Såhär fin blev Flinga efter Åsas trimning. Äntligen ser hon ut som en schnauzer igen




Vi hade även turen att få träffa 12 stycken underbara valpar. Båda Amanda och Viktoria blev helt omringade av härligt sociala och trevliga små hundar, som inom kort skulle flytta till sina nya hem.

Kram


tisdag 24 juni 2014

Rökt lax på grillen och bilder från midsommar


Häromdagen testade vi att röka hel laxsida på grillen och det gick ju hur bra som helst!
Hjälp vad gott det var och vilken perfekt buffémat när man är många. Laxen var godast dagen efter när man åt den kall. Smakerna hade satt sig på ett helt annat sätt då än när vi åt den direkt från grillen.


Vi gjorde det smidigt för oss och köpte en sådan här färdig ask med rökspån och kryddor anpassat för just fisk. Vi bara saltade fisken innan rökningen och det räckte för att den skulle få god smak.



Vår fisk vägde 2,3 kg och den var lagom att röka i ca en timma i 150 grader under lock. Lyft inte på locket mer än nödvändigt så att röken försvinner.



Vi åt laxen tillsammans med en god bulgursallad och vitlökssås och det passade perfekt!






Vi hade en riktigt lyckad midsommarafton med dans runt midsommarstången och picknick i det gröna och vilken tur vi hade med vädret!


Kvällen tillbringades hos våra vänner David och Amanda och de hade ordnat så fint. Vi hade med oss en lite bubbel och ostbricka som tack för att vi fick komma



Patrik tog på sig grillmästarrollen och grillade kött på löpande band. Amanda såg vi inte mycket av för hon lekte med sina kompisar nonstop :)

Kram


torsdag 19 juni 2014

Goda tips inför midsommar!


Tänk att det redan är midsommarafton imorgon och första dagen på min semester. Det ska bli riktigt skönt att få vara ledig och förhoppningsvis snart flytta in i vårt hus!



Jag tänkte passa på att tipsa om den här goda skaldjurspajen som serveras kall. Pajskalet och fyllningen förbereds dagen innan, så på serveringsdagen återstår det enbart att fylla skalet och dekorera!

Pajdeg
3 dl vetemjöl
125g smör
2 msk vatten

Fyllning
1 liten burk räkor i lag eller varför inte färska
1 burk tonfisk
1 dl gröna ärtor
2 dl creme fraiche
1 dl majonnäs
3 msk hackad purjolök
1 msk chilisås
klippt dill
salt och citronpeppar

Gör så här:
Gör pajdegen i en matberedare och tryck ut degen i en pajform, nagga med en gaffel och ställ kallt en stund. Sätt ugnen på 200 grader och förgrädda skalet i ca 15 min eller tills det börjar få lite färg. Låt kallna.
Blanda fyllningen och lägg i det kalla pajskalet. Dekorera gärna pajen med lite färska grönsaker. 

Om ni klickar in här på min midsommar tag så finner ni fler goda tips inför midsommar.
Bland annat min mammas sillröra är ett måste på midsommarbordet och den har jag bloggat om många gånger förut, men för er som inte har sett den, klicka här!



Jag tänkte även tipsa om det perfekta vinet till midsommar. Ett vitt torrt mousserande vin som passar perfekt till lättare mat så som fisk och skaldjur. Just nu är även vinet pimpat med en somrig fluga.
Helt enkelt den perfekta "ge bort presenten" till midsommar!!

Fruktig, lätt jordig doft med inslag av gult äpple, mandel och citrus.Frisk smak med fräscha toner av gröna äpplen och citrus. Lång balanserad och mjuk eftersmak med friska toner.Som aperitif eller till lättare rätter såsom fisk, skaldjur eller tapas. 





Just nu håller vår snickare på att färdigställa vår balkong och det ser helt klart lovande ut. Trallen är på plats och igår grundmålade jag stolparna. Helgens arbete blir att måla alla bräder till räcket :)

Kram


onsdag 18 juni 2014

Tankar och inspiration kring vårt skafferi❤


Det är snart dags för oss att börja inreda vårt skafferi med hyllor och dylikt. Jag tänkte därför passa på att bjuda på massor av härliga skafferier


Härligt med en vinkyl i skafferiet och som ni ser så behöver de inte vara så djupa och stora att man kan gå in i det. Även om det är att föredra!


Det var visst fler än oss som tänkt tanken att ha mikron i skafferiet. För mig känns det som det perfekta stället!


Fina burkar och ordning och reda hör lite skafferi till. Som ni ser ovan så varierar dörrarna väldigt mycket in till skafferiet. Själv har jag en idé om hur jag skulle vilja ha det och förhoppningsvis blir det verklighet framöver, men tills dess så får den traditionella dörren sitta kvar

Kram


tisdag 17 juni 2014

Välbehövlig byggpaus


Veckan som har gått har varit minst sagt hektisk. Har vi inte jobbat, så har vi varit iväg på aktiviteter med Amanda eller så har vi grejat med huset.
I torsdags hade Amanda skolavslutning och gick därmed på sommarlov. Detta firades med en underbart god jordgubbstårta som min mamma hade bakat.


I mitten av april bokade jag en övernattning som skulle äga rum i juni. Detta som en överraskning åt Patrik. Jag trodde redan då att det kunde vara skönt att komma bort lite från bygget och tänka på något annat. Jag är så otroligt tacksam över att jag gjorde det, för det var precis vad vi behövde!



Vi började vår lilla tripp i fredags med ett stop hos Kungsäter kök, då vi ville komplettera lite. Vi styrde sedan kosan vidare mot Kungsbacka och med ett lyckat lunchstop på Lilla Laxen. Ojoj vad god mat de serverade.
Restaurangen var utformad som ett finare MacDonalds och menyn bestod enbart av olika laxrätter.
Otroligt gott och fräscht.



Vi åkte sedan vidare mot Tjörn och vår slutdestination, Björholmens Marina. Vi välkomnades av fina vänner och på rummet väntade mousserat vin och och godsaker.


Vi tog sedan på oss badkläder och badrockar och begav oss till hotellets vedeldade bastu och spabad. Riktigt skönt med ett dopp i det blå efter den varma bastun.



Efter lite dusch och ombyte var vi alla redo för middag. Soligt och fint väder, men blåsten kunde vi gärna ha varit utan.



Middagen började med en god fördrink och efterföljdes av tre mycket goda rätter. Vi alla fyra var otroligt nöjda med alla rätter.



Förrätten föll mig särskilt i smaken. Pilgrimsmusslan var helt perfekt och det är inte alltid det lättaste att få till.



En härlig kväll med mycket skratt och glädje!



Frukosten var som övrigt otroligt bra och utsikten från vår balkong var en fin vy att vakna till.
Sammanfattningsvis var det ett perfekt dygn för två trötta nybyggare!

Kram


tisdag 10 juni 2014

Basilikapannacotta med färska jordgubbar


En efterrätt jag har velat prova länge är den här basilikapannacottan och den var verkligen så god som jag hade hoppats på!
Det här är den första pannacottan jag gör utan vaniljstång, men det blev lika gott ändå.
Perfekt att göra någon dag innan man får gäster, så slipper man stressa samma dag.

Ingredienser:
räcker till 4-6 portioner
Bladen från en kruka färsk basilika (ca 2 dl)
2,5 gelatinblad
3 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk
4 msk strösocker
finrivet skal från ½ apelsin

Garnering:
färska jordgubbar
basilikakvist

Gör så här:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter.
Lägg basilikabladen i kokhett vatten 15 sekunder, häll av och kyl sedan genast med kallt vatten. Krama ur bladen och ställ åt sidan.
Koka upp grädde och mjölk. Ställ kastrullen åt sidan och ta upp och krama ur gelatinbladen och lägg i dem i den varma gräddmjölken. Rör tills gelatinet har smält. Tillsätt socker och apelsinskal. Mixa basilikabladen med 1 dl av gräddmjölken. Tillsätt basilikamixet och låt stå i 30 minuter.
Sila bort bladen i en finmaskig sil och häll upp i portionsformar.
Låt stå kallt i minst 4 timmar.



Garnera med färska jordgubbar och basilikakvist.






Idag har vi haft klassträff för Amandas klass och vi hade inte kunnat ha bättre tur med vädret. 

Kram

söndag 8 juni 2014

Rimmad torskrygg i en het kokossås med smak av lime


Idag åt vi lunch hos Patriks mamma Lena och hon bjöd på en grymt god torskrygg. Både jag, Amanda och Patrik blev riktigt förtjusta. Torsken bara föll isär och hade en riktigt god smak. Såsen var härligt het av den färska chilin och frisk i smaken från limen. Att vi även fick färskpotatis till gjorde bara det hela ännu bättre!!!

Ingredienser:
750 g torsk (fyra portionsbitar)
1 msk salt

1 röd spansk peppar
1 lime
1 burk kokosmjölk
1 fiskbuljongtärning
ev 1 tsk maizena

Tillbehör:
Kokt färskpotatis
Sallad

Gör så här:
Gnid in torsken med saltet och lått den rimma ca 2 timmar eller gärna över natten.
Strimla pepparfrukten fint och ta bort kärnorna. Skala och strimla limeskalet tunt. Pressa ur saften.
Koka upp kokosmjölken i en kastrull. Tillsätt strimlad peppar, limesaft, smulad buljongtärning och hälften av limeskalet.
Låt såsen koka ca 5 minuter och red ev med maizena. Låt isf såsen koka ytterligare en minut.
Rör ner resten av limeskalet och ställ åt sidan.
Skölj av fisken och låt den sjuda i kokande vatten i ca 6-8 minuter.
Lägg sedan fisken i såsen med hjälp av en hålslev.
Servera med kokt potatis och grönsaker.




Vi har tagit tillvara på skott från vår jordgubbsplanta vilka vi har planterat idag. Det ska nu bli spännande och se om dessa små blivande plantor tar sig. Just den här sorten smakar som en blandning mellan smultron och jordgubbe, såå goda!!!





Jag måste bara passa på att tipsa om den här vitvinssåsen. Den är ett av de recepten som jag får mest beröm för här på bloggen. Alla älskar den. Om ni inte tror mig - testa själva!
Klicka här för att komma till receptet.

Kram