Sök recept här!

onsdag 20 november 2013

Lyxig och rustik köttfärssås


Jag har länge velat laga en lite lyxigare köttfärssås med rödvin och mycket smak som verkligen får tid på sig att lagas. Gårdagens middag bestod just av detta. Jag var lite orolig för vad Amanda skulle tycka, men hon åt med god aptit :)

Ingredienser:
1 pkt bacon
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 msk god olivolja
800g nötfärs
4 msk tomatpuré
1 tsk socker
2,5 dl fylligt rödvin
1 ask körsbärstomater
8 st soltorkade tomater
0,5 kruka färsk basilika5 dl vatten
1 st köttbuljongtärning
salt och svartpeppar
en skvätt grädde

Gör så här:
Klipp baconen i mindre bitar. Skala och finhacka gul lök och vitlök. Hetta upp olivolja i en vid kastrull och fräs bacon, lök och vitlök på ganska hög värme i ca 5 minuter. Tillsätt nötfärsen och fortsätt att steka tills de fått en lätt brynt färg, ca 10 minuter. Smaka gärna av färsen med lite salt och rör sedan i tomatpurén och sockret.
Låt alltsammans fräsa i ytterligare några minuter och häll därefter på rödvinet. Låt vinet sjuda in i färsen under tiden som du skär tomaterna i grova bitar och strimlar de soltorkade tomaterna samt bladen från basilikan. Tillsätt alla tomater och basilikan till grytan tillsammans med vattnen + buljong och låt såsen koka upp. Sänk sedan värmen en aning och låt den sjuda i ca 45 minuter. Ha ett lock på grytan under första hälften av koktiden och tag sedan av det så att såsen reduceras ner.
Smaka av med ev lite grädde, salt och svartpeppar.






Förra veckan laddade vi vår Crock Pot på morgonen innan vi åkte till jobbet och lagom tills vi kom hem var maten klar - mycket smidigare än så här blir det inte!!



PS. Om det är någon som är på jakt efter kameraväska eller cykelväska till styret med plats för karta, så säljer jag just nu detta på blocket. Aldrig använda. DS.

Kram


1 kommentar:

Mian sa...

Jag älskar köttfärssås.
Detta recept ska jag absolut testa.